В свое писмо председателят на КЕВР Иван Иванов признава, че

...
 В свое писмо председателят на КЕВР Иван Иванов признава, че
Коментари Харесай

ЧЕЗ иска 51% повече за нощния ток от юли

 В свое писмо ръководителят на КЕВР Иван Иванов признава, че ЧЕЗ има намерение да увеличи сензитивно цената на електрическата енергия, предлагана от сдружението. Писмото му е отговор на запитване от Корнелия Нинова от 5 април, в което тя изиска да узнае с какъв брой ще се усили цената на тока за битовите консуматори. Нинова изпрати писмо по отношение на поисканото покачване от " ЧЕЗ - Разпределение " и " ЧЕЗ - Електро ". " Ще бъде ли това покачване двуцифрено и има ли връзка то с пазаруването на ЧЕЗ от " Инерком "? Исканото нарастване визира близо 3 милиона консуматори ", написа тогава тя.
От писмото излиза наяве, че още на 30 март ЧЕЗ са поискали покачване на цената на тока. Нинова се възмути, че това е защитавано в загадка макар многочислените въпроси. " Другите енергоразпределителни сдружения оповестиха публично настояванията си. На многократните ни въпроси за ЧЕЗ бяха давани мъгляви отговори и бяхме упреквани в неистина, че ще има нарастване на цената на тока за хората ", напомни водачът на Българска социалистическа партия.
" ЧЕЗ " желае нарастване с 51% на нощната цена, с 35% на цената за достъп, с 34% на цената за транспорт, с 5% на дневната цена. " За съпоставяне: ЕВН са поискали нарастване на нощната с 5,4%, на дневната с 6,9%. " Енерго про " са поискали приблизително нарастване с 5,5%. Едните с 5%, ЧЕЗ с 51%. Защо ли? Ще заплати ли народът и тази спекулация на ръководещите? ", попита Нинова. Тя за следващ път настоя да научи дали държавното управление стои зад продажбата на " ЧЕЗ България " на Гинка Върбакова и " Инерком ". Народът ли ще заплати сметката на задкулисието, попита Нинова.
" Няма никаква драма за българските консуматори какво желаят сдруженията. За хората в България, за бита и бизнеса има значение какво решение ще вземе КЕВР. Комисията ще вземе решение, с цел да отбрани публичния интерес ", впусна се да успокоява по-късно вчера  ръководителят на КЕВР. Иванов изясни, че желаните от ЕРП-та нараствания са в друг диапазон. Искат се и цени два пъти по-високи от обособени сдружения, било производители, доставчици или разпределители, призна той.
Eнергийният министър Теменужка Петкова пък съобщи, че сигурността на електроенергийната система не се дефинира от притежателите на сдруженията, а в тях работели извънредно положителни експерти. " Не бива да се заиграва със страховете на хората и да се подчертава върху това, че със промяната на собствеността на ЧЕЗ ще се промени цената на електрическата енергия. Не ЕРП-та дефинират цената, а българският регулатор ", нападна тя Нинова. По думите на министъра страната била на мястото си и хората трябвало да бъдат спокойни.
Припомняме, че в края на февруари ЕВН и " Енерго про " оповестиха, че ще изискат повишение на цените от 1 юли 2018 година Те не посочваха какви са изчисленията им за новите цени с ангажимента, че е допустимо да настъпят промени, които щели да бъдат отразени. Работодатели предвидиха скок в цената на електричеството за семействата с сред 15 и 30% поради спекулативното, съгласно тях, повишаване на тока на свободния пазар.
Днес от 11 часа в Народно събрание ръководителят на краткотрайната комисия, която изследва договорката по продажбата на ЧЕЗ, Жельо Бойчев ще показа резултатите от работата й до момента. Държавата ще направи щателна инспекция на претендента за покупател на доставчика на ток в Западна България ЧЕЗ, увери през вчерашния ден Теменужка Петкова.



Енергийният министър Теменужка Петкова прикани да се изчака решението на КЕВР
фотография Емилия Костадинова  



Компанията упрекна Българска социалистическа партия, че манипулира 
Ако ценовите заявки на ЧЕЗ бъдат признати, би се стигнало до приблизително нарастване на цената за битовите клиенти на ЧЕЗ с по-малко от 3 стотинки на киловатчас, Българска социалистическа партия манипулира. Това побързаха да разгласят ЧЕЗ, откакто Корнелия Нинова разгласява писмото от КЕВР. ЕРП-то реагира поради " манипулативни изказвания от страна на водача на Българска социалистическа партия по отношение на импортираните ценови оферти от сдруженията на ЧЕЗ в България и опита да бъдат употребявани за политически акции ". 
" Към момента делът на ЧЕЗ в крайната цена на електрическата енергия за бита е 8,39%, т.е. на всеки 100 лева в ЧЕЗ остават 8 лева и 39 ст. Останалите 91,61%, или 91 лева и 61 ст. отиват за производството, преноса, налози и други данъци. Към момента крайният доставчик на ЧЕЗ - " ЧЕЗ Електро ", продава за битовите клиенти сила по нощна цена под себестойност. Поради това предлагаме равнене на нощните цени за стопанските и битовите клиенти ", оправдава се ЕРП-то.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР